Saturday, August 8, 2009

Kadang-Kadang Tak Ada Logika

Sakit mata saya bila melihat klip2 video sekarang ini terutamanya daripada indonesia yang mengandungi lirik dan tajuk lagu yang kurang sesuai untuk masyarakat Islam di Malaysia seperti lagu Makhluk Tuhan paling seksi, Matahariku, Tak Ada Logika, Allah Peduli dan banyak lagi lagu yang memaparkan klip video dengan aksi dan pakaian yang kurang menepati garis panduan dan nilai murni masyarakat negara kita. Bagi saya pula ia tidak jadi masalah kerana di Indonesia perkara ini tidak menjadi isu bahkan sebutan 'Allah Jesus' juga sememangnya sudah menjadi sebutan harian dan kebiasaan masyarakat di sana. Yang saya tidak berpuas hati ini ialah apabila stesen tv tempatan mengambil klip2 video tersebut utk dipaparkan sbg selingan dan selepas selesai rancangan2 utama di televisyen spt Malaysia Hari Ini, Melodi, bahkan sebahagiannya ditayangkan slps rancangan berita Edisi 7 yang merupakan prime time@waktu prima di mana ibu bapa akan duduk bersama anak-anak di hadapan kaca tv...

Sedang asyik meluahkan isi rasa dan suara hati, tiba2 terdetik apabila tersebut sebuah tajuk lagu indonesia berjudul Tidak Ada Logika. Di dalam Islam, banyak perkara yang berlaku di dalam dunia, bahkan dalam kehidupan seharian kita, ada yang berlaku dalam keadaan yang tidak logik dan tidak dapat hendak dihurai dan dijelaskan oleh akal. Bahkan banyak terkandung bukti di dalam sejarah Islam yang tidak dapat diungkai dan diberi penjelasan secara saintifik mahupun logik akal. Contoh, bilangan tentera Islam yang sedikit mampu menewaskan tentera musuh yang berjumlah ratusan ribu lebih daripada tentera Islam dengan kecanggihan peralatan dan kelengkapan tentera dan pengangkutan. Ini belum diambil kira sejarah para Nabi dan Rasul seperti Nabi Musa membelah laut, Nabi Ibrahim dilempar ke dalam api dan sebagainya yang ternyata mencarik adat dan di luar logik akal.

Perkara luar biasa dan mencarik adat ini atau di dalam bahasa Arab disebut 'Khawariqul 'Adah' ini sememang satu perkara yang menjadi kebiasaan dalam kehidupan kita. Jika ia berlaku kpd Nabi dan Rasul maka ia dipanggil 'Mukjizat', jika ia berlaku kpd Wali Allah dan orang yg bertakwa ia dipanggil 'Karamah', jika ia berlaku kpd org kebiasaan ataupun org awam maka ia dipanggil 'Maunah', jika ia berlaku pada org kafir dan org fasik yg sudah pasti bukan krn ketakwaan mereka maka perkara mencarik adat itu dipanggil 'Sihir'. Namun istilah 'karamah' dan 'maunah' ini sering disalahertikan dan dimomokkan oleh sesetengah pihak yg takut umat Islam menjadikan perkara khawariqul adah ini sbg senjata mereka. Musuh2 Islam cukup takut akan bantuan Allah melalui saluran taqwa ini kerana itulah sumber kemenangan umat Islam terdahulu dalam memikul misi dakwah dan memerangi musuh-musuh Islam.

Oleh sbb itu kita meyakini bahawa tiada yang mustahil di sisi Allah dan sekiranya Dia berkehendak jadi maka jadilah sesuatu perkara itu. Cuma kita sbg Hamba Allah di dalam era sains dan teknologi ini cenderung utk melihat dan menilai sesuatu perkara itu dari sudut logik dan kajian saintifik. Lantaran kita telah dididik sedemikikan rupa melalui sistem sekular iaitu memisahkan Tuhan dgn urusan hidup seharian. Sbg contoh, bila berlaku tsunami atau tanah runtuh maka masing2 memberi pandangan bahawa berlaku rekahan pada tanah ataupun gegaran dan sebagainya, tidak ramai yg mahu tampil memberi tahu bahawa itu adalah peringatan drp Allah kpd hamba2Nya supaya sentiasa ingat kpd-Nya setiap saat dan dalam apa jua hal sekalipun. Walaupun kita ini bersekolah agama dan lulusan universiti Islam sekalipun, kita tetap sekular kerana tidak ada satu mata pelajaran kita sekalipun yg dikaitkan dengan Tuhan, dgn kebesaran Tuhan, dengan hikmah drpd Tuhan. Hatta ketika makan sekalipun, kita nyaris terpesong bila memikirkan bahawa nasilah yg mengenyangkan, panadol itu yg menyihatkan, sedangkan tanpa sedar kita telah berlaku syirik yakni syirik khafi (syirik kecil) kerana terlupa bhwa sesungguhnya Tuhan itulah yang mengenyangkan kita, menyembuh dan memberi kesihatan kpd tubuh badan kita sehari2.

Oleh yang demikian, kita haruslah berhati2 bila kita ditakdirkan bertembung dengan sesuatu yang luar biasa dan di luar logik akal kita. Firman Allah sesungguhnya Allah ialah Pembela bagi org2 yg bertaqwa. Tambah lagi sekiranya kita bertaqwa, maka kita akan didatangkan sumber atau bantuan drpd sumber yg x disangka2..! Jangan hanya pandai penampal dan menggantung frame ayat 1000 dinar tanpa memahami konsep taqwa itu sendiri. Kerana taqwa maka seorang tukang kebun bernama Mimar Sinan berjaya menjadi arkitek dan membina masjid biru di turki, Allah campakkan kpdnya ilmu yg tak disangka2 hasil ketakwaannya hingga mampu mebina peralatan anti gempa bumi di dalam masjid dan ruang mengambil wudhu yang mengeluarkan air secara automatik setiap kali tiba 5 waktu sembahyang (yang sudah dirosakkan oleh jurutera2 terkemudian hari krn ingin mengkaji rahsia tempat mengambil wudhu itu). Ia sama sekali tidak menyamai konsep sensor spt di masjid shah alam..! Jadi, kalau inginkan ilmu yang luarbiasa, pergiatkanlah usaha2 taqwa kita.


Seorang lelaki pernah bertanya kepada seorang alim, utk menguji keyakinan dan kepandaiannya melalui hujah logik akal ini. Satu ketika ketika orang alim itu sedang berwudhu, maka lelaki ini bertanya.

Lelaki : Kenapa kamu berwudhuk?
Orang Alim : Wudhu saya tadi terbatal kerana terkentut...
Lelaki : Aku pelik... Kamu kentut di punggung tapi kenapa kamu mencuci muka, tangan dan sebagainya tapi kamu tidak mencuci punggung tempat keluar kentut itu tadi?
Orang Alim : Ini adalah syariat dan arahan daripada Allah... Saya hanya taat kepada apa yang disuruh dan diperintah oleh Tuhan.
Lelaki : Kalau begitu saya rasakan agama kamu ini tidak benar. Arahan dan perintah itu tidak logik sama sekali. Yang menyebabkan batal wudhuk itu di belakang tapi kamu cuci di bahagian muka, tangan dan anggota lain...
Orang Alim : Apa yang benar itu tidak semestinya logik..!
Lelaki : Apa buktinya?
Orang Alim : Mari ikut saya...
Orang Alim membawa lelaki itu ke hadapan rumah dan berdiri di sebelah pintu. Orang Alim meletakkan tangan lelaki itu di tepi pintu dan menutup daun pintu dengan kuat sehingga lelaki itu menjerit kesakitan kerana tangannya tersepit di celah pintu itu..!
Lelaki : Aduh, sakitnya tangan aku..! Apa yang engkau buat? Cepat leppaskan tangan aku! Tolong..! Sakiitt..!!!
Orang Alim : Itu adalah jawapan saya untuk soalan kamu tadi... Logik atau tidak, tangan kamu yang sakit dan tersepit di pintu, tapi kenapa mulut kamu yang menjerit dan terpekik !?
Orang Alim terus meninggal lelaki itu yang terpinga-pinga dan tersipu-sipu menahan sakit di tangan tetapi dilepaskan oleh mulutnya itu..!


Di satu kisah dan scenario yang lain, seorang lelaki telah berkata kepada Orang Alim...
Lelaki :Tuhan kamu tidak adil..!
Orang Alim : Kenapa kamu berkata demikian?
Lelaki : Tuhan kamu menghukum manusia yang berbuat jahat dan juga syaitan di dalam neraka yang dibuat dari api. Manusia akan terseksa tetapi syaitan tidak..!
Orang Alim : Kenapa pula begitu?
Lelaki : Cubalah berfikir secara logik, manusia dicipta dari tanah, kalau dibakar dengan api memanglah sakit, melecur, hangus dan rentung! Akan tetapi syaitan itu dicipta daripada api, kalau dibakar dengan api, x rasa ape2lah dia nanti..!
Orang Alim : Bukan macam tu, Tuhan aku kata, baik manusia mahupun syaitan, kedua2nya akan merasa tersiksa bila dibakar dengan api...
Lelaki : Ah...x mungkin. Secara logiknya manusia yang diperbuat drpd tanah saja yg terseksa, tetapi tidak bagi syaitan yang diperbuat daripada api..!
Orang Alim : Kamu perlukan bukti ?
Lelaki : Ya, sekarang ini, semua perkara perlukan bukti dan penjelasan secara akal..!
Orang Alim tunduk dan mengambil sebiji batu bata kemudian membaling ke arah kepala lelaki itu sehingga lelaki itu terduduk menjerit kesakitan...
Lelaki : Aduuhh...!!! Sakitnya..! Kenapa pulak engkau membaling aku dengan batu itu ?
Orang Alim : Secara logiknya manusia diperbuat daripada tanah, tapi kenapa pula bila dibaling dengan batu bata tanah liat yang keras ini maka kamu menjerit kesakitan? Jadi tak semua yang logik itu benar, Kalau ikut logik akal, manusia diperbuat daripada tanah sepatutnya tak kan merasa sakit kalau terkena dengan bahan yang diperbuat daripada tanah juga..! Tapi hasilnya tadi sakit atau tidak ?
Lelaki : Sakit... sakit... sangat sakit..!
Orang Alim : Menjawan persoalan atau tidak..?
Lelaki : Sudah.. dah terjawab dah...!
Orang Alim terus berlalu meninggalkan orang lelaki yang sedang memegang fizikal kepalanya yang benjol kerana terkena batu dan akal dan hatinya yang benjol kerana terdidik dengan ilmu hikmah di luar logik akal orang alim itu tadi...

Moga-moga kita mampu mengusaha dan mempertingkatkan taqwa sehingga Tuhan limpahkan rezeki dan ilmu-ilmu hikmah daripada sumber yang tidak disangka-sangka... Moga lahir generasi ilmuan dan penyambung perjuangan akhir zaman seperti para sahabat, para tabi'in dan tabi' tabi'in serta pejuang kebenaran yang pernah melakar sejarah membina empayar ruh dan tamadun rohani selari dengan pembangunan ekonomi dan tamadun lahiriah negara seperti di zaman kegemilangan Islam yang berjaya menguasai 2/3 dunia satu ketika dahulu.

No comments:

Post a Comment

Sudilah kiranya memberi sepatah dua kata.. "Tetamu datang membawa rahmat, perginya pula penghapusan dosa kita..."

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...