Wednesday, February 8, 2012

Salam Maulidurasul 1433 Hijrah

SALAM MAULIDURASUL 1433 HIJRAH
Satu ketika dahulu, di dlm lipatan sejarah, setelah Para Sahabat berjaya membuka Syam dan Baitul Maqdis di zaman Saidina Umar. Setelah mana Saidina Umar menghantar empat pasukan ke sana. Pasukan Saidina Khalid, pasukan Saidina Abu Ubaidah, Pasukan Saidina Amru bin As. Bilamana Saidina Umar datang sendiri ke Palestin untuk menerima kunci Baitul Maqdis selepas Baitul Maqdis berjaya dibebaskan dari tangan Rom. Saidina Umar memanggil keempat-empat pasukan ini berkumpul di Bukit Golan. Dalam Satu pertemuan yang besar di Jabiah, Bukit Golan. Pertemuan ini setelah mana mereka berjaya menundukkan Rom dan Parsi.

Satu pertemuan yang bersejarah di mana para Sahabat berkumpul kembali setelah beberapa tahun tidak bertemu kerana masing masing sibuk berjihad di medan masing masing. Pada pertemuan itu mereka semua teringat kepada Rasulullah Saw. Sebagai untuk mereka dapat lagi menghadirkan suasana sepertimana ketika mereka berada bersama Rasulullah Saw mereka minta kepada Saidina Umar agar meminta Saidina Bilal mengumandangkan azan pada salah satu waktu sembahyang ketika itu. Kata mereka wahai Saidina Umar. Ini satu hari yang agung dari hari hari Allah maka mintalah kepada Bilal supaya dia azan.

Saidina Bilal yang tidak pernah azan selepas kewafatan Rasulullah Saw. Bagi Saidina Bilal setelah kewafatan Rasulullah Saw tanggungjawab yang harus dipikulnya lebih besar lagi untuk meneruskan perjuangan Rasulullah Saw dan itulah yng dilakukan olehnya. Pada hari itu Saidina Umar memintanya di atas permintaan para Sahabat untuk mengumandangkan azan. Di atas permintaan Khalifah dan para Sahabat Saidina Bilal bersetuju. Inilah kali pertama Bilal azan selepas kewafatan Rasulullah Saw. Bilal pun bangun dan melaungkan azan

الله أكبر الله أكبر

الله أكبر الله أكبر
أشهد ان لا إله إلا الله
أشهد ان لا إله إلا الله
Bila mana sampai kepada
أشهد أن محمدا رسو ل الله
Saidina Bilal menangis dan semua para Sahabat turut menangis. Mereka teringat kembali kepada Rasulullah Saw dan perjuangannya yang agung dan suci itu. Islam yang dibawa oleh Rasulullah Saw, Iman yang dibawa oleh Rasulullah Saw, kasih sayang yang dibawa oleh Rasulullah Saw, akhlak mulia yang dibawa oleh Rasulullah Saw, kehidupan yang mulia yang dibawa oleh Rasulullah Saw, pengorbanan yang dicurahkan oleh Rasulullah Saw, penderitaan yang Rasulullah Saw tanggung, penderitaan yang paling berat untuk membawa manusia kepada Tuhan. Pembelaan Rasulullah Saw kepada mereka. Semuanya menjelma kembali dalam ingatan para Sahabat seolah-olah mereka baru saja berpisah dengan Rasulullah Saw. Saidina Bilal sampai teresak-esak. Dia tidak mampu lagi hendak menyambung azannya.

Marilah kita bermohon kepada Tuhan supaya menjatuhkan rasa cinta yang mendalam kepada Rasulullah Saw moga dengan itu kita layak bergelar umat Rasulullah Saw dan moga dengan itu kita direzekikan mendapat syafaat Baginda di Akhirat nanti...

No comments:

Post a Comment

Sudilah kiranya memberi sepatah dua kata.. "Tetamu datang membawa rahmat, perginya pula penghapusan dosa kita..."

Share This

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...